Home | Informatie |  Montage beschrijving workshop vlieger

Montage beschrijving workshop vlieger

Een vlieger moet per definitie symmetrisch in elkaar gezet worden. Mocht je bij het oplaten een kindervlieger hebben die naar 1 kant rondjes begint te draaien dan mag je er vanuit gaan dat de vlieger niet symmetrisch is. Dat is een kwestie van even de dopjes aan de zijkanten eraf halen, het doek beter positioneren en vervolgens weer vastzetten.. Het is allemaal zo gepiept.

De vlieger optuigen
Deze bouwbeschrijving is van toepassing op onze workshop vliegers.

Montage beschrijving

Stap 1: 
De vlieger zit in principe al aan 1 stok ‘gemonteerd’. Dat noem je de middenstok.Op deze middenstok zit een plastic hulsje, een kruisverbinding. Deze kruisverbinding heeft tweeopeningen die ten opzichte van elkaar en de middenstok een V-vorm hebben... Dat hoort zo.

Montage beschrijving

Stap 2: 
Leg nu de vlieger met het doek plat op tafel. De kant die nu optafel ligt is de kant waarop de kinderen het doek kunnenbetekenenen bekleuren. De middenstok ligt dus nu bovenop het doek.

Montage beschrijving

Stap 3: 
Zorg dat de V-vorm naar boven neigt; van het doek af.

Stap 4: 
Strijk het doek glad en schuif de beide zijstokjes links en rechts in de kruisverbinder.Een stukjevan het doek blijft onbenut in de vorm van een strookje stof, dat noemen wij een “slip”.

Stap 5: 
Sla de“slip” (het stukje overgebleven stof)terug over de stok.

Stap 6: 
Over het uiteinde van de stoken over de slipmoet je nu een zwart dopje duwen.

Stap 7:
Doe hetzelfde aan de andere kant. Het is van belang dat beide vleugels even breed zijn en dat het doek strak staat.Het kruisstuk kun je licht naar boven en beneden schuiven om het doek op spanning te krijgen.

Stap 8: 
Haal aan de onderkant van de vlieger het dopje los, pak een uiteinde van de staart en sla deze om de stok heen en plaats vervolgens het dopje weer terug op de stok.

Stap 9: 
In het midden van de vlieger zit een klein gaatje.Duw het einde van het vliegertouw voorzichtig door het gaatje in het doek. Leg een platte knoop in het touw, zodra het om de stok heen zit.Soms ook achter het kruisstuk langs, dat hangt een beetje van de wind af, probeer het gewoon!

Stap 10:
Je bent er klaar voor. Wind in de rug, de vlieger oplaten. Nu kun je vliegeren.Succes en veel plezier!

Bron: Wepa Flyer

Download als pdf bestand