Home  | Het Team | Ons Doel

Crowdfundingsactie

Steun Het Vliegerteam

Ons Doel

Vliegeren is ouderwets plezier voor jong en oud.

Via Japan, Indo-China en het Midden-Oosten en met de hulp van de oude Romeinen, die gebruik maakten van windzakken in de vorm van draken, belandt de vlieger onder andere dankzij Marco Polo rond de tijd van de Middeleeuwen in West Europa. 

De eerste afbeelding van de traditionele kruisvlieger dateert van 1618 en is gemaakt in Middelburg. Sindsdien is de vlieger niet meer weg te denken en is op diverse afbeeldingen uit West Europese landen te zien, met name als speelgoed. 

De oudste vlieger  is in Europa gevonden tijdens het opruimen van een zolder hier in Nederland. Deze vlieger dateerd vanaf 1703. En die is nu te bezichtigen in Amerika. Iedereen heeft als kind hoogst waarschijnlijk weleens gevliegerd of zelfs een vlieger gemaakt van een paar stokjes en krantenpapier, plastic of katoen. Het was maar net dat voorhanden was. Tegenwoordig gebruiken ze andere moderne materialen.

Vliegeren is niet alleen een bezigheid voor kinderen, maar ook voor volwassenen.  Er zijn vliegeraars die uren achter de naaimacine zitten. Die bouwen meestal de mooiste creaties. En zijn ook vaak te vinden op diverse vliegerfeesten . Waar zij hun vliegers oplaten. En het publiek geniet van het kleurige schouwspel in de lucht.  

Maar het vliegeren heeft nog meer. Het brengt mensen samen. En vooral in deze gedigitaliseerde maatschappij. Het internet beheerst een groot deel van ons leven en is ook niet meer weg te denken. De kinderen van nu brengen meer tijd door op het internet dan dat ze buiten bezig zijn. Ik weet nog goed dat ik met mijn ouders vroeger vaak naar de Ginkelse hei bij Ede ging om daar de hele dag te gaan vliegeren. 

Ons doel is dan ook om het vliegeren meer in de belangstelling te brengen. En dat de kinderen weer meer lekker buiten gaan rennen met een vlieger.  Maar ook als gezin weer meer tijd en aandacht aan elkaar besteden. In deze toch al gejaagde en digitaliseerde maatschappij. Vliegeren is de ouderwetse gezelligheid. Gezellig op de hei of strand pichnicken en ondertussen met de kinderen een vlieger oplaten.

Meer artikelen in deze rubriek:

<< Terug